Konkurs „Kulinarne tradycje świąteczne w Powiecie Wałbrzyskim – Wielkanoc 2017”

   Konkurs „Kulinarne tradycje świąteczne w Powiecie Wałbrzyskim – Wielkanoc 2017” został rozstrzygnięty. Do konkursu zgłosiło się 10 uczestników, którzy mieli za zadanie przygotować po dwie potrawy świąteczne – komisja konkursowa oceniała walory smakowe przygotowanych potraw oraz estetykę stołu i podania.  „Poziom przygotowania potraw w tym roku był niezwykle wysoki , zarówno pod względem smakowym jak i estetycznym. Cieszę się że zgłosili się uczestnicy z całego terenu naszego Powiatu. Mamy jako Polacy naprawdę wspaniałe świąteczne tradycje kulinarne, dlatego warto o nie dbać i je eksponować. Gratuluję wszystkim uczestnikom” – powiedział starosta Jacek Cichura.   

Laureatami konkursu w tym roku zostali:

I miejsce – Wiesława Pawłow –Głuszyca Górna– za potrawę Świnkę Wieprzowinkę 

II miejsce – Lucyna Król ze Starych Bogaczowic – Świąteczna sałatka warzywna z jajkiem

III miejsce – Violetta Wendycz z Rybnicy Leśnej  – za potrawę Schab w cieście

Przyznano również 7 wyróżnień ponieważ potrawy były tak wyśmienite, że nie można było nie docenić kunsztu i pracy kucharzy. 

Fundatorem nagród był Zarząd Powiatu Wałbrzyskiego a współorganizatorem Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu -Powiatowi Doradcy w Wałbrzychu. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *