Konkurs „Kulinarne tradycje świąteczne w Powiecie Wałbrzyskim – Wielkanoc 2017” został rozstrzygnięty. Do konkursu zgłosiło się 10 uczestników, którzy mieli za zadanie przygotować po dwie potrawy świąteczne – komisja konkursowa oceniała walory smakowe przygotowanych potraw oraz estetykę stołu i podania. „Poziom przygotowania potraw w tym roku był niezwykle wysoki , zarówno pod względem smakowym jak i estetycznym. Cieszę się że zgłosili się uczestnicy z całego terenu naszego Powiatu. Mamy jako Polacy naprawdę wspaniałe świąteczne tradycje kulinarne, dlatego warto o nie dbać i je eksponować. Gratuluję wszystkim uczestnikom” – powiedział starosta Jacek Cichura.
Laureatami konkursu w tym roku zostali:
I miejsce – Wiesława Pawłow –Głuszyca Górna– za potrawę Świnkę Wieprzowinkę
II miejsce – Lucyna Król ze Starych Bogaczowic – Świąteczna sałatka warzywna z jajkiem
III miejsce – Violetta Wendycz z Rybnicy Leśnej – za potrawę Schab w cieście
Przyznano również 7 wyróżnień ponieważ potrawy były tak wyśmienite, że nie można było nie docenić kunsztu i pracy kucharzy.
Fundatorem nagród był Zarząd Powiatu Wałbrzyskiego a współorganizatorem Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu -Powiatowi Doradcy w Wałbrzychu.