Talerz zdrowia dla powiatu świdnickiego

1 września weszła w życie ustawa zakazująca sprzedaży w szkolnych sklepikach tzw. śmieciowego jedzenia. – Zdajemy sobie jednak sprawę, że zakazy nie sprawią, że młodzież zacznie się nagle zdrowo odżywiać. Powiat zdecydował więc że profilaktyka i dobre przykłady znaczą więcej niż zakazy i nakazy i postanowił wdrożyć wśród młodzieży ponadgimnazjalnej projekt profilaktyczno-edukacyjny „Talerz zdrowia” – mówi rzecznik prasowy Starostwa Powiatowego, Piotr Dębek.
Projekt realizowany przez Powiat Świdnicki polegać ma na popularyzacji zdrowego stylu życia, zasad racjonalnego odżywiania oraz propagowaniu aktywności fizycznej wśród uczniów klas pierwszych szkół ponadgimnazjalnych. Ideą projektu jest zaangażowanie środowiska szkolnego tj. uczniów, nauczycieli, pedagogów, dyrektorów placówek w działania na rzecz promowania zdrowia. – Nadrzędnym celem jaki pragniemy osiągnąć jest ukształtowanie u młodzieży świadomych postaw sprzyjających zdrowiu, wyrobieniu prawidłowych nawyków żywieniowych oraz dostarczeniu wiedzy pozwalającej uczniom samodzielnie przygotowywać posiłki oparte na zbilansowanej, prawidłowej diecie. Chcemy pokazać uczniom i nauczycielom, jak w ciekawy sposób można eksperymentować w kuchni, spędzając czas na przygotowaniu pysznych i zdrowych posiłków – mówi Barbara Świętek, organizator targów.
W ramach zajęć edukacyjnych i spotkań ze specjalistami (dietetykiem i psychologiem), uczniowie zostaną zapoznani z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia oraz z zaburzeniami odżywiania takimi jak nadwaga, otyłość, anoreksja i bulimia.

W ramach projektu organizatorzy przewidują między innymi:
Zajęcia edukacyjne dla uczniów klas I nt. zdrowego odżywiania i zaburzeń odżywiania prowadzone przez specjalistów dietetyka i psychologa.
Zajęcia warsztatowe dla szkolnych koordynatorów projektu, pedagogów i dyrektorów szkół uczestniczących w projekcie prowadzone przez dietetyka i psychologa.
Zakup pakietu edukacyjnego (filmy „Anoreksja”, „Przemiana z grubego na zdrowego”, książka „W pułapce odżywiania. Jak zrozumieć anoreksję i bulimię”) dla szkół uczestniczących w projekcie.
Konkurs drużynowy uczniów szkół biorących udział w projekcie: tematyka żywienia i aktywność ruchowa.
Zajęcia teoretyczno-praktyczne dla uczniów klas I w Akademii Żywienia we Wrocławiu.
Opracowanie i przekazanie „Poradnika o odżywianiu” uczestnikom projektu.

Projektem objętych zostanie ponad 800 uczniów z 7 szkół ponadgimnazjalnych:
Zespół Szkół Mechanicznych w Świdnicy
Zespół Szkół Nr 1 w Świdnicy
Zespół Szkół Budowlano-Elektrycznych w Świdnicy
Zespół Szkół w Strzegomiu
Zespół Szkół Ogólnokształcących w Świebodzicach
II Liceum Ogólnokształcące w Świdnicy
Zespół Szkół Ekonomicznych w Świdnicy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *