To już dwunasta edycja przedsięwzięcia organizowanego przez gminę Marcinowice, powiat świdnicki i Gminny Ośrodek Kultury w Marcinowicach. W tym roku impreza została podzielona na dwie części, które odbywać się będą na dwóch halach sportowych Zespołu Szkół w Marcinowicach. Hala główna to miejsce Prezentacji Stołów Wielkanocnych, gdzie tradycyjnie wystawcy z naszego regionu, Czech oraz gminy Żukowo (powiat kartuski) zaprezentują swoje tradycyjne wielkanocne potrawy. Chęć uczestnictwa zgłosiło 38 organizacji, zespołów ludowych, rad sołeckich, szkół i stowarzyszeń. Tradycyjnie jury postara się wyłonić szczególnie wyróżniający się stół, który zachwyca zarówno pięknym nakryciem jak i smacznymi potrawami.
Nowością tegorocznej edycji będzie uruchomienie drugiej hali wystawienniczej, na której lokalni producenci, artyści i twórcy sprzedawać będą swoje wyjątkowe produkty. Podczas Kiermaszu Produktu Lokalnego zaprezentuje się ponad dwudziestu wystawców, dzięki którym odwiedzający zaopatrzą się m.in. w miody, dżemy i susz owocowy, soki malinowe, tradycyjne wędliny, jajka, ręcznie wyrabiane słodycze, tradycyjne pierniki śląskie, chałwę lnianą, rękodzieło szydełkowe, ceramikę artystyczną, artykuły drewniane, stroiki wielkanocne.
Tradycje Stołu Wielkanocnego rozpoczynają się w niedzielę 20 marca o godzinie 14.00 w halach sportowych Zespołu Szkół w Marcinowicach. Szczegółowe informacje oraz lista wystawców znajduje się na stronie www.tradycjestolu.marcinowice.pl.