Organizatorami Festiwalu Sera byli: Karczma Góralska, Urząd Gminy Walim, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu.
Cykliczne wydarzenie już po raz IX przyciągnęło do Dziećmorowic smakoszy sera z całego regionu. Przybyli goście mieli okazję do spróbowania oraz zakupu różnorodnych rodzajów sera, wyrabianych tradycyjną metodą lub z dodatkiem nuty nowoczesności.
Imprezie towarzyszył konkurs na najlepszy ser oraz najlepszą potrawę z sera. Ponadto tradycyjnie dużym zainteresowaniem cieszyła się zupa serowa, serwowana przez Wójta Gminy Adama Hausmana.
Poza serowymi przysmakami podczas festiwalu można było również zakupić produkty pszczele, miody, wina, różnego rodzaju przetwory, oraz wyroby rękodzieła artystycznego.
Więcej na temat festiwalu w materiale filmowym, w poniedziałek.
redakcja