W Szpitalu Uzdrowiskowym „Jagusia” w Kudowie Zdroju odbyła się inauguracja cyklu warsztatów kulinarnych pt. „Zostań ambasadorem zdrowego odżywiania”. W pierwszych warsztatach udział wzięły dzieci i młodzież przebywające na turnusach zdrowotnych, rodzice, opiekunowie oraz pracownicy Uzdrowiska.
Celem warsztatów jest propagowanie zdrowego stylu odżywiania opartego na zbilansowanej diecie, odpowiednim doborze produktów, umiejętności ich komponowania i wykorzystywania. Poszerzanie wiedzy na temat bezpośredniego wpływu spożywanych produktów na sferę fizyczną, emocjonalną i poznawczą tj. ich oddziaływania m.in. na wzrost odporności organizmu, samopoczucie, koncentrację uwagi, pamięć, motywację do działania, niwelowanie stresu itp. Ponadto wyrabianie nowych nawyków kulinarnych polegających na dbałości o sposób przyrządzania, podawania i spożywania posiłków. Wzmacnianie postawy gotowości dzielenia się zdobytą wiedzą i umiejętnościami z innymi.