Jarmark w Pszennie

Jarmark w Pszennie. Koła Gospodyń Wiejskich powiatu świdnickiego spotkały się w sobotę 12 kwietnia w Pszennie. W Bibliotece miejskiej stołu uginały się od pysznych, tradycyjnych potraw wielkanocnych.

Mazurek wielkanocny to tradycyjne polskie ciasto, które jest przygotowywane z okazji świąt Wielkanocnych. Jest to jedno z najważniejszych ciast na stołach polskich rodzin w czasie tego święta, które kojarzy się z radością, tradycją i wspólnym świętowaniem.

Historia mazurka wielkanocnego jest bardzo długa i sięga nawet średniowiecza. Wtedy to w klasztorach zakonnych powstawały pierwsze wypieki z ciasta na bazie mąki, jajek, miodu i orzechów. Początkowo, mazurek był ciastem o charakterze liturgicznym, który podawano na specjalne okazje, takie jak święta religijne i ważne uroczystości.

W czasach późniejszych, mazurek zaczął pojawiać się także na stołach szlacheckich podczas wesel, imienin i innych uroczystości. To właśnie wówczas mazurek nabrał charakteru bardziej reprezentacyjnego i stał się symbolem dobrej zabawy i przyjemnego spędzania czasu z bliskimi.

Historia żurku jest ściśle związana z tradycją chrześcijańską i okresem Wielkiego Postu. Pierwotnie spożywany jako proste, postne danie, z czasem na Wielkanoc zaczął być wzbogacany o składniki mięsne, takie jak kiełbasa czy boczek, symbolizujące zakończenie postu i świętowanie Zmartwychwstania Pańskiego.

Tradycyjne palmy wielkanocne w Polsce robiono głównie z witek wierzbowych z baziami. W staropolskiej kulturze wierzbinę uważano za roślinę „miłującą życie”, gdyż jako pierwsza rozkwitała na wiosnę i rosła nawet w najtrudniejszych warunkach. Obchody Wielkanocy rozpoczynają się już w Niedzielę Palmową, a symbolem tego dnia jest palma wielkanocna lub gałązka wierzby. W Polsce zwyczaj święcenia palm pojawił się w średniowieczu. Od tego czasu palma wielkanocna stała się nieodłącznym elementem chociażby świątecznej dekoracji domu.

Do wykonania palmy wielkanocnej można użyć również bukszpanu, trzciny, tataraku, suszonych kwiatów oraz wstążek. Dołącza się do nich także barwione na różne kolory kłosy zbóż i traw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *